korte tekst:
Een eigen historische ontwikkeling en de verschillen in reliëf en neerslag maken elk eiland weer anders. Majorca, het grootste eiland, heeft de meest gevarieerde natuur. De hoofdplaats Palma getuigt van een welvarend verleden. Menorca heeft een uitgesproken landelijk karakter met imposante overblijfselen uit de verre prehistorie: taula's, talayot's en naveta's... Ibiza, het witte eiland, met een schril contrast tussen drukke toeristische stranden en de rust van het platteland. Formentera: stranden, een molen... je bezoekt het in 1 dag... met de fiets.

lange tekst:
Alle eilanden in de Middellandse Zee werden overspoeld door verschillende culturen. Ook de Balearen zijn daar niet aan ontsnapt. Alhoewel de eilanden vrij dicht bij elkaar liggen, hebben ze elk een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Verschillen in breedteligging, in reliëf en dus ook in neerslag, maakt dat elk eiland weer anders is.
Majorca is het grootste van de eilanden en bezit de meest verscheidene landschappen. Het noordwesten is afgezoomd door een opvallende bergketen met steile flanken. Hierdoor ligt het grootste deel van Majorca beschermd tegen de koude en vochtige winden uit het noorden en het westen. Het centrale deel van Majorca is vlak. Het water uit de bergen maakt een bloeiende landbouw mogelijk. Het is de meest rustige plaats van het eiland. Toeristen vind je vooral aan de zuid- en de oostkust. Majorca behoort tot de belangrijkste toeristische gebieden in Europa. Het eiland kende een bewogen geschiedenis: Carthagers, Romeinen, Byzantijnen en Moren wisselden elkaar af. Elke cultuur kende zijn hoogtepunt en liet zijn sporen na. In 1230 werden de Moren van het eiland verdreven. Er werden nieuwe steden gesticht en op de heuveltoppen in de centrale vlakte bouwde men kloosters. Het kartuizerklooster van Valdemosa werd bekend omdat Chopin er een winter in doorbracht. Hij componeerde er ondermeer zijn Préludes. De hoofdstad Palma is rijk aan historische monumenten. Je hebt meerdere dagen nodig om de sfeervolle havenstad te bezoeken. Hier vertrekt een spoorweg die loopt tot in Soller, aan de andere kant van de bergen.
Menorca is het tweede eiland wat grootte betreft. Slechts één heuvel torent boven de vlakte uit. De wind heeft vrij spel over het land zodat het er in de zomer nooit te warm is. Op de meest onverwachte plaatsen kan je overblijfselen uit de prehistorie aantreffen. Er staan talrijke taula's, talayots, en naveta's over het eiland verspreid. Enkele grote boerderijen zijn opvallend goed onderhouden. Toerisme is niet de belangrijkste troef van Menorca, wel landbouw en veeteelt. Men maakt er ook lekkere kaas en er zijn enkele schoenfabriekjes.
Ibiza is met zijn witgekalkte huizen het meest zuiderse van de eilanden. Het eiland heeft een uitgesproken landelijk karakter, een beetje primitief volgens sommigen. Enkel aan de kust en in de hoofdstad merk je dat Ibiza van toerisme leeft. Het contrast tussen de drukke toeristische stranden tijdens de zomermaanden en de rust van het platteland is hier sterker dan op de andere eilanden.
Formentera is slechts een smalle strook land gelegen op één uur varen vanuit Ibiza. Vroeger kweekte men er graan. Nu leeft men er hoofdzakelijk van toerisme: er zijn uitgestrekte zandstranden waar de zomerzon altijd van de partij is. Vanuit Ibiza kan je de oversteek maken om in één dag het eilandje te bezoeken... met de fiets!

trailer:
https://youtu.be/Sqr07CiYehY

Deze trailers bevatten vaste fotografie, video, achtergrondgeluiden en muziek van het land, maar nog geen commentaar. In de definitieve voorstellingen is de gesproken tekst uiteraard zeer belangrijk. Dan worden foto, video en geluid aaneengeregen met een commentaar die de toeschouwers kan boeien.

De beeld-en geluidskwaliteit van onze voorstellingen is veel hoger dan de beeld-en geluidskwaliteit van deze trailers. Daartoe gebruiken wij de meest geschikte hoogwaardige apparatuur.