korte tekst:
IJs, wind en water vormden het prachtige Ierse landschap. De invloed van de Golfstroom geeft Ierland zijn groene kleur. Kelten en Vikings drukten hun stempel op de Ierse Cultuur. Ierland werd vroeg gekerstend. Ierse Monniken verspreidden het Christendom over West-Europa. De invasie van Anglo-Normandiërs was het begin van een eeuwenlange onderdrukking. Een lange en bloedige vrijheidsstrijd leidde tot de onafhankelijkheid in 1922. Ierland is een landbouwland met sterke tradities. Jaarmarkten brengen nog steeds veel volk op de been. Mysterieuze verhalen waren een rijke inspiratiebron voor grote figuren uit de wereldliteratuur.

lange tekst:
Waarom trekt het druilerige Ierland zoveel bezoekers aan? Zijn het de stille getuigen van 5000 jaar geschiedenis, de soms woeste natuur, de eigen cultuur, de kleurrijke dorpjes of de zo gekende Ierse muziek? En wat heeft Ierland gemeen met Vlaanderen?

Ierland telt vele prehistorische monumenten: grafmonumenten, waaronder het vermaarde Passagegraf van Newgrange, dolmens, menhirs, ringforten…

De Heilige Patrick was een belangrijke figuur in de kerstening van Ierland. Al vroeg ontstonden de eerste primitieve kloosters, zoals op het monnikeneiland Skellig Michael, nu UNESCO Werelderfgoed. Later kwamen er ronde torens en de bekende Ierse kruisen: Glendalough, Monasterboice, Clonmacnoise, Cashel …
Verschillende kloosterordes hebben er vele abdijen gesticht. Toen Hendrik VIII zich losscheurde van Rome, volgde de verwoesting van alles wat katholiek was. Het resultaat was een land vol ruïnes.
De jaarlijkse bedevaart naar de top van de Croagh Patrick verwijst nog altijd naar de christelijke traditie van de Ieren.

Tijdens de Middeleeuwen bestreden rivaliserende machthebbers elkaar vanuit hun kastelen. In de 19de eeuw leefden vele Ieren in schrijnende armoede. Na de mislukte aardappeloogst bracht de hongersnood een massale emigratie naar Amerika op gang. Na eeuwen van onderdrukking door de Engelse overheerser was de Paasopstand in 1916 een keerpunt in de strijd naar onafhankelijkheid.

In het groene Ierland zijn landbouw en vooral veeteelt zeer belangrijk. De vele agrishows zijn zeer populaire evenementen. De Puckfair in Killorglin is het oudste festival van Ierland.
Ierland heeft meerdere bekende schrijvers en dichters voortgebracht. Bloomsday in Dublin is een eerbetoon aan James Joyce, een van de vier Ierse Nobelprijswinnaars voor Literatuur.
Op vele plaatsen, ondermeer in het Brian Boru Centrum te Cashel, kan men een voorstelling bijwonen met traditionele Ierse muziek en dans.

Een zeer volledig beeld van heel Ierland schetsen was onze bedoeling.

trailer:
https://youtu.be/pZf_7d6H8Io

Deze trailers bevatten vaste fotografie, video, achtergrondgeluiden en muziek van het land, maar nog geen commentaar. In de definitieve voorstellingen is de gesproken tekst uiteraard zeer belangrijk. Dan worden foto, video en geluid aaneengeregen met een commentaar die de toeschouwers kan boeien.

De beeld-en geluidskwaliteit van onze voorstellingen is veel hoger dan de beeld-en geluidskwaliteit van deze trailers. Daartoe gebruiken wij de meest geschikte hoogwaardige apparatuur.