korte tekst:
De kredietcrisis en vooral de aswolk van de vulkaan Eyjafjallajökull, hebben IJsland in het nieuws gebracht. De plaats waar de Noorman Ingólfur Arnarson in 874 zijn boerderij optrok, groeide uit tot de hoofdstad, Reykjavik. Daar woont nu zowat de helft van de totale bevolking. Het binnenland daarentegen is desolaat en nagenoeg onbewoond. Het “land van ijs” heeft uitgestrekte gletsjers, meren vol ijsbergen, woeste rivieren en machtige watervallen. Het “land van vuur” is bezaaid met vulkanen, kratermeren, geisers, solfataren, warme bronnen en stoomvelden. IJslanders zijn fier op hun taal die in de loop der eeuwen slechts weinig is veranderd.

lange tekst:
IJSLAND, land van vuur en ijs.

IJsland, een land van vuur. Het ligt op de Midden-Atlantische rug, een enorme bergketen in noord-zuidelijke richting op de bodem van de Atlantische Oceaan. Daar drijven de Noord-Amerikaanse en de Eurazische tektonische platen uit elkaar en ontstaan er scheuren waar magma naar boven kan komen. Oost- en westkust drijven langzaam uit elkaar. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn er heel gewoon. Bij de uitbarsting van de Eyjaffallajökull in 2010 waren het aswolken die Europa teisterden. Dat zullen de vele gestrande reizigers niet gemakkelijk vergeten.

IJsland, een land van vuur, maar uiteraard ook een land van ijs. Elf procent van het totale landoppervlak is bedekt met gletsjers. De Vatnajökull, de grootste van de gletsjers, beslaat een gebied dat groter is dan drie Vlaamse provincies samen. Op verschillende plaatsen schuift het ijs in de vallei naar beneden en vormt gletsjertongen. Na een vulkaanuitbarsting kan het witte ijs bedekt zijn met een laag zwarte asse.

Het land, ruim 3 maal groter dan België, heeft een bevolkingsdichtheid die 100 maal kleiner is. Tot een hoogte van 200 meter is het kustgebied bewoond. De rest, ongeveer 80 % van IJsland, is onbewoonbaar. Het zijn de lavavelden, steenwoestijnen, rotsen, bergen en gletsjers. Plaatsen die toch niet onbelangrijk zijn: ze trekken de nieuwsgierige en avontuurlijke mens aan.

In 874 zette Ingólfur Arnarson met zijn gevolg koers naar IJsland om de tirannie van de Noorse koning te ontvluchten. De plaats waar hij zijn boerderij optrok, groeide uit tot de hoofdstad Reykjavik. Daar woont zowat de helft van de totale bevolking. Vroeger waren veeteelt en visvangst de belangrijkste activiteiten. Nu is visvangst niet meer de belangrijkste bron van inkomsten, maar toch nog goed voor 40% van de totale export.