korte tekst:
De Griekse mythologie getuigt van grote vindingrijkheid en verbeeldingskracht. De ontdekking van het paleis te Knossos in het begin van de 20ste eeuw heeft de mythe dichter bij de werkelijkheid gebracht. In het eerste deel verkennen we Kreta en Santorini met de geschiedenis als rode draad. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers: ze lieten er allemaal hun sporen na.

In het tweede deel gaat onze aandacht naar de natuur, het cultureel erfgoed en de hedendaagse samenleving. De Witte Bergen hebben de hoogste toppen en de diepste ravijnen. Het gebied met de Samariakloof is beschermd als Nationaal Park. Slechts een vierde van het land is geschikt voor landbouw. Kreta produceert olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten; toch is toerisme nu de belangrijkste bron van inkomsten.

lange tekst:
De Griekse mythologie getuigt van grote vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Familie-intriges, triomfen en nederlagen van de vele personages zijn met zoveel details weergegeven dat ze geschiedkundige verhalen lijken te zijn. Zeus werd op Kreta geboren, in een grot van het Idagebergte. In het geheim groeide hij er op tot man. Deze heerser van de Olympos wordt veelal getypeerd als geweldenaar en als groot verleider. Vermomd als een witte stier ontvoerde hij Europa, een Fenicische koningsdochter. Hij zwom met haar naar Kreta en nam haar tot gemalin. Hun zoon Minos werd koning van het eiland. De mythologie zal ongetwijfeld sporen dragen van gebeurtenissen die zich zeer vroeg in de geschiedenis hebben afgespeeld. De ontdekking van het Minoïsch paleis te Knossos in het begin van de 20ste eeuw heeft de mythe dichter bij de werkelijkheid gebracht.

Hoe is de Minoïsche cultuur ten onder gegaan? Een van de hypothesen leidt ons naar het eiland Santorini dat 120 km meer noordwaarts ligt. De streek werd omstreeks 1500 voor Christus door een reeks aardschokken getroffen. Daarna kwam de vulkaan Thera tot uitbarsting en ontplofte. Een enorme vloedgolf overspoelde het eilandengebied en verwoestte de nederzettingen aan de kust van Griekenland, Kreta en Klein-Azië. De Minoïsche beschaving overleefde de klap niet. Santorini is nu misschien wel het meest toeristische van de Griekse eilanden.

De rest van de geschiedenis van Kreta was minder roemrijk. Vreemde overheersers brachten soms welvaart en rijkdom, maar ook vernieling en veel slachtoffers mede door het verbeten verzet van vrijheidsstrijders. Grieken, Romeinen, Moren, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Duitsers: ze lieten er allemaal hun sporen na. En ook Paulus kwam op Kreta terecht en bracht de kerstening aan de gang. Het eerste deel is een verkenning van Kreta en Santorini met de geschiedenis als rode draad.

In het tweede deel gaat onze aandacht naar de natuur, het cultureel erfgoed en de hedendaagse samenleving. Het landschap wordt bepaald door een aantal belangrijke bergketens. Het Ida- en het Diktigebergte met hun vele grotten betwisten elkaar de geboorteplaats van Zeus. De Witte Bergen in het zuidwesten hebben de hoogste toppen en de diepste ravijnen. Het gebied met de Samariakloof is beschermd als Nationaal Park. Slechts een vierde van het land is geschikt voor landbouw. Kreta produceert voornamelijk olijfolie, wijn, citrusvruchten en tomaten. Er wordt ook steeds meer aan serreteelt gedaan. Vroeger was Kreta rijk bebost. Roofbouw werkte erosie in de hand. Grote kudden geiten en schapen zijn een probleem bij projecten van herbeplanting. Zandstranden zijn er vooral aan de noordkust. Lokale ambachten zijn op toerisme afgestemd: pottenbakken, weven, haken en borduren lijken bezigheden om de vele winkeltjes gevuld te krijgen. Na de Arabische piraten en de Venetiaanse kolonisten zijn het nu de moderne toeristen die het leven op Kreta ingrijpend veranderen.

trailer:
https://youtu.be/YzRzbV30Rrg

Deze trailers bevatten vaste fotografie, video, achtergrondgeluiden en muziek van het land, maar nog geen commentaar. In de definitieve voorstellingen is de gesproken tekst uiteraard zeer belangrijk. Dan worden foto, video en geluid aaneengeregen met een commentaar die de toeschouwers kan boeien.

De beeld-en geluidskwaliteit van onze voorstellingen is veel hoger dan de beeld-en geluidskwaliteit van deze trailers. Daartoe gebruiken wij de meest geschikte hoogwaardige apparatuur.