korte tekst:
Aotearoa, land van de lange witte wolk, zo noemden de Maori’s hun land. Twee derden van de Nieuw-Zeelanders, de Kiwi's, wonen op het Noordereiland, met Wellington en Auckland als belangrijkste steden. Rotorua staat voor Maoricultuur en voor vulkanische activiteit. Het Zuidereiland is een wereld apart met hoge bergen, diepe fjorden, blauwe meren, paradijselijke zandstranden en met veel, heel veel schapen. Nieuw-Zeeland, het decor voor "the Lord of the Rings". Een land voor avonturiers: vroeger de goudzoekers, nu de bungy-springers, skydivers, rafters... en globetrotters.

lange tekst:
Aotearoa, het land van de lange witte wolk, een eilandengroep aan de andere kant van de wereldbol. Het land van de Maori’s, Polynesiërs die er zich zowat duizend jaar geleden vestigden. In 1642 ontdekt door Abel Janszoon Tasman en 100 jaar later door James Cook in kaart gebracht en aan de Britse Kroon “geschonken”.

De vier miljoen Nieuw-Zeelanders laten zich graag Kiwi’s noemen. Twee derden van hen wonen op het Noordereiland dat 4 maal groter is dan België. Onze tocht begint in Northland met de kauribossen. De stad Auckland is de grootste van Nieuw-Zeeland. Het schiereiland Coromandel heeft prachtige zandstranden. Rotorua staat voor de Maoricultuur, maar evenzeer voor vulkanische activiteit, kratermeren, warme bronnen en geisers. We bezoeken de drie vulkanen in het Tongariro Nationaal Park, de grotten van Waitomo en het karstlandschap van King Country. We gaan een kijkje nemen tijdens de “Fielddays”, een landbouwbeurs in Hamilton. We wandelen in de art-decostad Napier en naar Cape Kidnappers met de kolonies jan-van–genten. Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. In de omgeving zijn er locaties die Peter Jackson gebruikte voor de verfilming van Tolkiens “The Lord of the Rings”.

In het tweede deel verkennen we het Zuidereiland, vijf maal België, een wereld apart. Het is een uitgestrekt natuurgebied met een groot aantal Nationale Parken. Het Abel Tasman Park is een populair wandelgebied met idyllische baaien en stranden. In de Nieuw-Zeelandse Alpen, een bergketen met vele gletsjers, is Mount Cook de hoogste top, 3754 meter. We bezoeken Milford Sound in het Fjordland Nationaal Park en de Canterbury Plains met de vele kudden schapen. We treffen er erg verschillende steden aan: Queenstown, hoofdstad van de adrenaline, en de omgeving met een “goudverleden”; Christchurch, en de “Landbouw- en Veeteeltshow” met ongewone kampioenschappen; Dunedin, een stad met Schotse roots en banden met “Passchendaele”; Oamaru in de sfeer van de “Victorian Days”; het zonnige Nelson en de wijnstreek nabij Kaikoura.

Nieuw-Zeeland, het decor voor "the Lord of the Rings". Een land voor avonturiers allerhande: vroeger de goudzoekers, nu de bungy-springers, skydivers, rafters ... en globetrotters