korte tekst:
Het zuiden van Noorwegen is een gebied met bergen en hoogplateaus, met dalen en met diepe fjorden. We trekken door Jotunheimen en langs de Sognefjord, waar de mooiste stavkerkjes staan. We bezoeken de steden Oslo en Bergen, het pittoreske stadje Stavanger, de art nouveau-stad Ålesund en Trondheim, de poort tot Noord-Noorwegen, het land van de middernachtzon. De Lofoten zijn eilanden met idyllische vissershaventjes. Tromsø was de thuishaven van de poolreiziger Roald Amundsen. Hammerfest is de meest noordelijke stad van Noorwegen. Karasjok en Kautokeino zijn de belangrijkste Sami-nederzettingen. Het "einde van de weg" bereiken we een eerste maal voorbij Kirkenes, aan de Russische grens. Een tweede maal eindigt de weg op de klippen van de Noordkaap.

lange tekst:
Tijdens de zomer trekken vele landgenoten naar het zuiden, naar de warmte van de zomerzon. Maar wie naar het noorden gaat, kiest voor het licht en voor de magie van de middernachtzon.
Het zuiden van Noorwegen is een gebied met bergen en hoogplateaus, met dalen en met diepe fjorden, uitgeschuurd door rivieren en gletsjers. Jotunheimen, het hoogste berggebied van Noorwegen, is op dit ogenblik de best uitgebouwde streek voor wandeltoerisme. Een zeer populaire wandeling is de tocht naar de Galdhøpiggen, 2469 meter hoog. Je kan er ook een tocht maken over Besseggen, een bergkam van waarop je twee meren kan zien. Wandelen op een gletsjertong is een aparte ervaring. Enkele gletsjertongen, de Nigardsbreen en de Briksdalsbreen, liggen in goed bereikbare valleien. De Geirangerfjord, met zijn loodrechte wanden en prachtige watervallen, zou de meest bezochte plaats van Zuid-Noorwegen zijn. In de omgeving van de Sognefjord staan de mooiste stavkerkjes. De kerkjes van Borgund en Urnes hebben portalen die versierd zijn met kunstig houtsnijwerk. We bezoeken Oslo met zijn vele musea, Bergen met "Bryggen", de voormalige handelsplaats van de Duitse Hanzekooplui, het pittoreske stadje Stavanger en de prachtig gerestaureerde art nouveau-stad Ålesund. Het mijnstadje Røros is 's lands grootste museum. In een openluchtspel te Stiklestad maken we kennis met een belangrijk feit uit de Noorse geschiedenis.
Trondheim beschouwt men als de poort tot Noord-Noorwegen, het land van de middernachtzon en van de Sami met hun rendieren. De Lofoten zijn eilanden met schilderachtige landschappen en met idyllische vissershaventjes met de typische rorbuer.
De stad Tromsø werd ooit "het Parijs van het Noorden" genoemd. Het was de thuishaven van de poolreiziger Roald Amundsen.
Vanuit Alta brengen we een bezoek aan de Sautso-canyon. In een lavvu of een Sami-tent, drinken we koffie bij een gezellige babbel met de gastheer. De belangrijkste Sami-nederzettingen zijn Karasjok en Kautokeino, niet ver van de Noors-Finse grens.
De meest noordelijke stad, Hammerfest, heeft een ijsvrije haven dank zij de golfstroom. Het "einde van de weg" bereiken we een eerste maal voorbij Kirkenes, aan de Russische grens. Een tweede maal eindigt de weg op de klippen van de Noordkaap, het ultieme doel van veel Noorwegen-reizigers.

trailer:
https://youtu.be/BlWkMD-Qwns

Deze trailers bevatten vaste fotografie, video, achtergrondgeluiden en muziek van het land, maar nog geen commentaar. In de definitieve voorstellingen is de gesproken tekst uiteraard zeer belangrijk. Dan worden foto, video en geluid aaneengeregen met een commentaar die de toeschouwers kan boeien.

De beeld-en geluidskwaliteit van onze voorstellingen is veel hoger dan de beeld-en geluidskwaliteit van deze trailers. Daartoe gebruiken wij de meest geschikte hoogwaardige apparatuur.