korte tekst:
Portugal, van noord tot zuid. Noord-Portugal, Beiras, Vale do Tejo, Alentejo en zeker Algarve zijn populaire vakantiebestemmingen voor zonnekloppers en liefhebbers van natuurschoon. En voor wie de cultuur en de tradities van Portugal wil ontdekken, is er een ruime keuze aan culturele bezienswaardigheden en activiteiten. De wijngaardterrassen van de Alto Douro, UNESCO Werelderfgoed, leveren de vermaarde portwijn. En elke regio heeft zijn traditioneel gerecht. Naast de teelt van druiven en olijven is Portugal ook bekend voor de productie van kurk, grondstof voor een groot aantal toepassingen. We hebben aandacht voor het leven van elke dag en voor de bijzondere momenten, zoals de religieuze en profane feesten.

lange tekst:
Portugal, van noord tot zuid. Noord-Portugal, Beiras, Vale do Tejo, Alentejo en zeker Algarve zijn populaire vakantiebestemmingen. Een kustlijn van bijna 1000 km biedt tal van mogelijkheden aan zonnekloppers en liefhebbers van allerhande watersporten. Maar er is meer natuurschoon dan de kust met witte stranden en prachtige klippen. Peneda-Gerês is een Nationaal Park in het bergachtige noordwesten van Portugal. Daarnaast zijn er tal van natuurparken, natuurreservaten en natuurmonumenten met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. De wijngaardterrassen van de Alto Douro, UNESCO Werelderfgoed, leveren de vermaarde portwijn. Een aantal andere Portugese wijnen genieten eveneens internationale erkenning. Naast de teelt van druiven en olijven is Portugal ook bekend voor de productie van kurk, grondstof voor een groot aantal toepassingen.

Voor wie de cultuur en de tradities van Portugal wil ontdekken, is er een ruime keuze aan culturele bezienswaardigheden en activiteiten. De geschiedenis van Portugal begint in de vroege prehistorie. Getuigen hiervan zijn de vele prachtige megalitische monumenten. Uit de Romeinse periode kan men resten van steden en andere bouwwerken bezoeken. Belangrijke cultuurparels zijn opgenomen in de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. We verkennen de historische centra van Lisboa, Porto, Guimarães en Évora, de universiteit van Coimbra, de versterkte grensstad Elvas, de kloosters en paleizen van Sintra, Batalha, Tomar, Alcobaça en uiteraard ook Belém. Daar willen de talrijke bezoekers van de “Torre de Belém" ook de vermaarde "Pastéis de Belém" proeven. We mochten het fabricatieproces filmen, maar het recept bleef uiteraard geheim. De Portugese keuken is zeer gevarieerd. Elke regio heeft zijn traditioneel gerecht.

Bacalhau, gedroogde kabeljauw, staat op elke menukaart. Daarnaast zijn er de gegrilde sardines en de talrijke stoofpotjes met vlees van varken, lam, kip of rund.

We hebben aandacht voor het leven van elke dag en voor de bijzondere momenten, zoals de religieuze en profane feesten.