korte tekst:
Suriname, Zuid-Amerika, bijna op de evenaar, en toch: hier spreekt men Nederlands !!! Het half miljoen Surinamers woont vooral in de kuststrook en in de hoofdstad Paramaribo, UNESCO Werelderfgoed. Suriname is beslist een rijk land… althans wat de bodem betreft. Die is rijk aan goud, bauxiet en petroleum. De geladen geschiedenis bracht een multi-etnische bevolking voort: Indianen, Boscreolen, Chinezen, Hindoestanen, Javanen… Boeiend zijn een bezoek aan de kleine dorpen in het Amazonewoud, een excursie naar de oude plantages en naar de stranden waar grote zeeschildpadden hun eieren komen leggen.

lange tekst:
Suriname, een land met het Nederlands als officiële taal, is gelegen in Zuid-Amerika, net boven de evenaar tussen de twee Guyana's in en met Brazilië als zuiderbuur. Het land, 5 maal groter dan België, heeft slechts een half miljoen inwoners.

De ontdekking van Suriname in 1499 staat op naam van Alonso de Hojeda, een Spaans ontdekkingsreiziger. In de straten van de hoofdstad Paramaribo is de koloniale geschiedenis van het land zichtbaar aanwezig.
Het historisch centrum maakt sedert 2002 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Typisch zijn er de houten huizen op een bakstenen basis. Hollandse bakstenen, als ballast meegenomen op de vaart naar Suriname. Steeds meer van deze 18de-eeuwse huizen worden gerestaureerd.
Het Fort Zeelandia is een symbool van Suriname als Nederlandse kolonie. Dit fort ligt naast het vroegere Oranjeplein, dat na de onafhankelijkheid in 1975 tot Onafhankelijkheidsplein omgedoopt is.
Voor het gebouw van het "Ministerie van Financiën" staat de imposante Jopie Pengel, de eerste premier van Creoolse afkomst.
De Palmentuin van het voormalig paleis van de gouverneurs, een gebouw van 1730, staat open voor het publiek.

De bloei van Paramaribo was te danken aan de honderden plantages langs de waterlopen in het noorden van het land. Naast suiker werd ook koffie, katoen en cacao verbouwd. Voor het zware werk op de plantages kochten de eigenaars slaven aan op de Afrikaanse slavenmarkten. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 deed men beroep op contractarbeiders, eerst Chinezen, later Hindoestanen en Javanen. Samen met de inheemse Indianenstammen, vormde er zich een multiculturele samenleving waarin de verschillende bevolkingsgroepen en religies verdraagzaam naast elkaar leven.

Het overgrote deel van Suriname is bedekt met tropisch regenwoud dat deel uitmaakt van het Amazone oerwoud. Het klimaat met tropische temperaturen en voldoende neerslag zorgt voor een rijke fauna en flora en een grote biodiversiteit. Boeiend zijn een bezoek aan de kleine dorpen in het Amazonewoud, een excursie naar de oude plantages en naar de stranden waar grote zeeschildpadden hun eieren komen leggen.

trailer:
https://youtu.be/6d5iWEeWwFc

Deze trailers bevatten vaste fotografie, video, achtergrondgeluiden en muziek van het land, maar nog geen commentaar. In de definitieve voorstellingen is de gesproken tekst uiteraard zeer belangrijk. Dan worden foto, video en geluid aaneengeregen met een commentaar die de toeschouwers kan boeien.

De beeld-en geluidskwaliteit van onze voorstellingen is veel hoger dan de beeld-en geluidskwaliteit van deze trailers. Daartoe gebruiken wij de meest geschikte hoogwaardige apparatuur.